4/4/11

Φοιτητής-geek εντόπισε το κλεμμένο του MacBook!

Τον Φεβρουάριο μπήκαν στην φοιτητική εστία του 18χρονου Μαρκ Μπάο και του έκλεψαν το MacBook. Ο Μάρκ είναι φοιτητής πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και τόσο καλός στους υπολογιστές που μπόρεσε να εντοπίσει το κλεμμένο του MacBook και να πιάσει τον κλέφτη.

Πώς το έκανε όμως αυτό; Αρχικά ο Μάρκ χρησιμοποίησε το BackBlaze, ένα αυτόματο σύστημα online backup, και κατόρθωσε να μπει στο σκληρό δίσκο του MacBook του και από εκεί να δει το ιστορικό περιήγησης του κλέφτη. Ψάχνοντας στο κομπιούτερ του ο Μάρκ ανακάλυψε μια φωτογραφία του κλέφτη μέσω Photo Booth.

Ο Μάρκ ενημέρωνε τους οπαδούς του στο Twitter για τα βήματα της ερευνάς του. Βλέποντας την φωτογραφία στο Photo Booth έγραψε: « Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι κλέφτες MacBook είναι να βγάζουν φωτογραφίες με το Photo Booth. Πιστεύω πως είναι πολύ χαζοί!». Όταν ανακάλυψε πως ο κλέφτης είχε μαγνητοσκοπήσει τον εαυτό να χορεύει, ανέβασε αμέσως το βιντεάκι του στο YouTube, γράφοντας στο Twitter: «Δείτε το βίντεο με τον κλέφτη του MacBook μου.»

Έπειτα από το ιστορικό περιήγησης κατόρθωσε να βρει την σελίδα του facebook του κλέφτη και όχι μόνο βρήκε το όνομά του, αλλά είδε ότι είχαν και κοινούς φίλους και ότι έμεναν στην ίδια περιοχή.

Ο Μάρκ ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία δίνοντάς τους όλα τα στοιχεία που είχε συλλέξει από την online ερευνά του. Ο κλέφτης επέστρεψε το MacBook στον Μάρκ ζητώντας του συγγνώμη. Επειδή όμως είχε ήδη αντικαταστήσει το κλεμμένο του MacBook o Μαρκ αποφάσισε να το πουλήσει και να δωρίσει τα έσοδα του στην Ιαπωνία.