17/3/11

ΕΦΟΔΙΑ ΤΗΣ UNICEF ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΙΒΥΗΣ-ΤΥΝΗΣΙΑΣ

Περίπου 47 τόνοι προμηθειών της UNICEF έφτασαν στην πόλη Ben Guerdane κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη, για την κάλυψη αναγκών στους τομείς της υγείας, της προστασίας των παιδιών, της διατροφής, του νερού, της αποχέτευσης και της υγιεινής.


«Καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες διέρχονται από τα σύνορα για να διαφύγουν από τη βία, η UNICEF και οι συνεργάτες της εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών τους», δήλωσε η Μαρία-Λουίζα Φορνάρα, εκπρόσωπος της UNICEF στην Τυνησία.

Η UNICEF ετοιμάζεται επίσης για μια άμεση βοήθεια στο εσωτερικό της Λιβύης, αμέσως μόλις επιτραπεί η πρόσβαση και το επιτρέπει η κατάσταση ασφάλειας.

Στις προμήθειες που διατίθενται σήμερα κοντά στα σύνορα περιλαμβάνονται:

* Περίπου 300 αποχωρητήρια, τα οποία τώρα εγκαθίστανται και τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό.
* 10.000 κουβέρτες.
* Περίπου 5.000 σετ προσωπικής υγιεινής.
* Σχεδόν 100 σετ για την ανάπτυξη στην πρώτη παιδική ηλικία, τα οποία περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και σετ ζωγραφικής.

Επιπλέον προμήθειες περιλαμβάνουν εμβόλια, σετ πρώτων βοηθειών, δοχεία νερού και είδη αναψυχής.

Ο καταυλισμός Choucha στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης φιλοξενεί σήμερα περίπου 300 οικογένειες και 120 παιδιά, τα περισσότερα από αυτά ηλικίας κάτω των δύο ετών. Για την αποφυγή πιθανών κρουσμάτων ασθενειών, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF και άλλους συνεργάτες στην περιοχή, ξεκίνησαν ήδη εκστρατεία για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά των κοινών παιδικών ασθενειών.

Ενώ ο αριθμός των οικογενειών που εγκαταλείπουν τώρα τη Λιβύη είναι σχετικά μικρός, η UNICEF εξακολουθεί να ανησυχεί για την κατάσταση που επικρατεί πέρα από τα σύνορα και τις επιπτώσεις της βίας στην ευημερία των γυναικών και των παιδιών. Η UNICEF υποστηρίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσει η βία και να επιτραπεί η ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λιβύη.

Οι αναφορές για παιδιά και εφήβους που παίρνουν μέρος στις εχθροπραξίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και η UNICEF προτρέπει όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των παιδιών προστατεύονται σε κάθε περίπτωση.

Όποιος επιθυμεί να στηρίξει το έργο της UNICEF για τα παιδιά που πλήττονται από την κρίση στη Λιβύη μπορεί να συνεισφέρει τη βοήθειά του μέσα από την ιστοσελίδα της UNICEF ή στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό λογαριασμού 169/480021-48.


Unicef