10/3/11

O Κάσπαρ το ρομποτάκι βοηθά αυτιστικά παιδιά!

Πρωτοποριακό ρομπότ-κούκλα βοηθά τα αυτιστικά παιδιά με τα συναισθήματα και την φυσική επαφή. Η Ίντεν ένα τετράχρονο αυτιστικό κοριτσάκι με την βοήθεια της κούκλας έχει αρχίσει να αγκαλιάζει τον κόσμο και έχει γίνει πολύ πιο τρυφερή με τους φίλους της. 


Η Ίντεν πηγαίνει σε ειδικό σχολείο για αυτιστικά παιδιά στο βόρειο Λονδίνο, όπου μια φορά την εβδομάδα παίζουν με τον Κάσπαρ, την κούκλα-ρομπότ για 10 λεπτά υπό την επίβλεψη ενός επιστήμονα. Ο Κάσπαρ είναι προγραμματισμένος να χαμογελάει, να γελάει, να συνοφρυώνεται, να κλείνει το μάτι του και να κουνάει τα χέρια του. 

‘Τα παιδιά με αυτισμό δεν καταλαβαίνουν τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων’ σύμφωνα με τον ερευνητή Μπέν Ρόμπινς. ‘Τα ρομπότ έχουν λιγότερες εκφράσεις να ερμηνεύσουν, είναι προβλέψιμα.’ 

Ο πρώτος Κάσπαρ κατασκευάστηκε το 2005 από το University of Hertfordshire. Το πιο πρόσφατο μοντέλο έχει κομμάτια σιλικόνης που μοιάζουν με δέρμα για να βοηθήσουν τα παιδιά να νοιώθουν άνετα με τους ανθρώπους. Το κόστος της κούκλας είναι περίπου 2.118 δολάρια. Βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο άλλα οι επιστήμονες ελπίζουν πως μελλοντικά θα μπορέσει να γίνει μαζική παραγωγή  έναντι λίγων εκατοντάδων δολαρίων.