28/3/11

Μουσική μόνο με τα μάτια τους μπορούν να παίξουν οι παράλυτοι

Νέα πρωτοποριακή συσκευή που συνδέει τον εγκέφαλο με ηλεκτρονικό υπολογιστή επιτρέπει στους σοβαρά παράλυτους -που μπορούν να κινήσουν μόνο τα μάτια τους- να παίξουν μουσική με την σκέψη τους.
Η νέα βρετανική συσκευή του συνθέτη και ειδικού στην μουσική μέσω υπολογιστών Εδουάρδου Μιράντα, «πιάνει» τις κινήσεις των ματιών και τις μετατρέπει σε μελωδίες βοηθώντας τους παράλυτους να φτιάξουν μουσική είτε για ψυχαγωγικούς είτε για θεραπευτικούς σκοπούς.

Αλλά πως γίνεται αυτό; Σύμφωνα με το άρθρο της Enet.gr:

"Η συσκευή, που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές, «συλλαμβάνει» τους ηλεκτρικούς παλμούς των νευρώνων του εγκεφάλου και τους μετατρέπει σε μουσική...

Ο Μιράντα και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη δοκιμασμένη τεχνική του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, εισάγοντας ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο για να «πιάσουν» τα αδύναμα ηλεκτρικά σήματα των νευρώνων. Το «κόλπο» είναι να μάθει ο ασθενής να συσχετίζει συγκεκριμένα εγκεφαλικά σήματα που βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή, με συγκεκριμένα μουσικά μοτίβα.

Οι χρήστες μαθαίνουν να «πατούν» κουμπιά που αναβοσβήνουν στην οθόνη, απλώς με το να στρέφουν σε αυτά την προσοχή τους. Ένα πλήκτρο μπορεί να αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη μελωδία και ένα άλλο σε μια διαφορετική. Ο χρήστης επίσης μαθαίνει να αυξομειώνει την (νοητική) ένταση με την οποία «πατά» τα διάφορα πλήκτρα, ώσπου τελικά - με λίγη εξάσκηση - δημιουργεί δικές του μελωδίες, σαν να πατά πλήκτρα σ’ ένα πιάνο.

Προϋπόθεση για να πετύχει η νέα τεχνική, είναι να μπορούν οι ασθενείς να ελέγχουν την κίνηση των ματιών τους, ώστε να κατευθύνουν την προσοχή τους σε διαφορετικά σημεία της οθόνης. Σύμφωνα με τον Μιράντα, η ματιά μετατρέπεται στο ισοδύναμο του «ποντικιού» του υπολογιστή."

Με πληροφορίες από Enet.gr
Για να διαβάστε ολόκληρο το άρθρο κάντε κλικ εδώ