24/2/11

Δωρεάν παραχώρηση κάδων κομποστοποίησης σε δημότες από τη ΔΕΚΑ Τρικάλων

Η ΔΕΚΑ Τρικάλων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος, WASMAN για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων που υλοποιεί, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα, σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων, στη δωρεάν παραχώρηση 39 κάδων κομποστοποίησης οικιακών  οργανικών αποβλήτων σε  ενδιαφερόμενους δημότες.


Πρόκειται για μία από τις πιλοτικές δράσεις που υλοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την μείωση των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους.

Ο κάδοι είναι χωρητικότητας 340 λίτρων ο καθένας, 87 εκατοστά ύψος, σε χρώμα «ανθρακί» και είναι κατασκευασμένοι από ανακυκλωμένο πλαστικό πολυπροπυλένιο (PP).  Οι κάδοι αυτοί θα πρέπει να τοποθετηθούν μέσα σε αυλές κατοικιών, πάνω σε χώμα και θα μπορούν, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, να κομποστοποιήσουν υλικά φυτικής προέλευσης όπως υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, ξερά φύλλα, κομμένο γρασίδι, τσόφλια αυγών, στάχτη, υπολείμματα από τσάι και κατακάθια του καφέ  κ.ά.  Έτσι υλικά που θα κατέληγαν ως άχρηστα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ  μπορούν με τη κομποστοποίησή τους να γίνουν πολύτιμο και εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα  που θα ‘ζωντανέψει’ το έδαφος στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όσοι λοιπόν δημότες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έναν από τους κάδους, μπορούν να καταθέσουν σχετική αίτηση στα γραφεία της ΔΕΚΑ Τρικάλων, Απ. Ιακωβάκη 5 (1ος όροφος) στα Τρίκαλα (τηλ. 24310-73888) ή να στείλουν e-mail στην ηλεκτρονική δ/νση voka@deka-trikala.gr μέχρι την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011.

Η διανομή θα γίνει μετά από κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Τρικάλων σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Waste Management as Policy Tools for Corporate Governance» για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (WASMAN) υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» (Med Programme) από την ΔΕΚΑ Τρικάλων για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Τρικκαίων. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τις δημοτικές αρχές να αναπτύξουν ένα πιο επωφελές σύστημα Διαχείρισης των Στερεών Δημοτικών Αποβλήτων με άξονα τη «στρατηγική με μηδέν απόβλητα»,  με παράλληλους στόχους την ευαισθητοποίηση  των πολιτών, την  ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Trikalanews.gr