15/2/11

Tο Ιράκ στηρίζει τους άπορους

Οι Ιρακινοί αναβάλλουν την αγορά F-16 από τους Αμερικανούς και διαθέτουν το ποσό των 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην αύξηση των δελτίων διανομής τροφίμων και των κοινωνικών επιδομάτων. Το ποσό που χορηγείται στα δελτία θα αυξηθεί φέτος από τα 3 στα 4 δολάρια.

Διαβάστε το άρθρο:
Ανέβαλαν την αγορά των F-16 λόγω... φτώχειας
Το ποσό των 900 εκατ. θα διατεθεί σε άπορους

Την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράκ με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την αγορά εντός του 2011 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και να χορηγήσει τα 900 εκατ. δολάρια που θα έδινε γι' αυτά στους άπορους.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν συμβόλαιο αγοράς F-16. Αυτό αναβλήθηκε φέτος και το σύνολο του ποσού θα χορηγηθεί για την αύξηση των δελτίων διανομής τροφίμων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Άλι αλ Ντάμπαγ.

«Στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού του 2011, που μας παρουσιάστηκε, τα 900 εκατ. δολάρια που προβλέπονται για την αγορά F-16 θα εξυπηρετήσουν στη χρηματοδότηση των δελτίων διανομής τροφίμων και των κοινωνικών επιδομάτων», επιβεβαίωσε ο κούρδος βουλευτής Μοχάμαντ Χαλίλ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του κοινοβουλίου.

«Έπρεπε να κάνουμε επιλογές λόγω του ελλείμματος του προϋπολογισμού», προσέθεσε.Οι δαπάνες φτάνουν τα 81,86 δισ. δολάρια και τα έσοδα τα 68,56 δισ. δολάρια, δηλαδή υπάρχει έλλειμμα 13,3 δισ. δολαρίων.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι παρέχονται δελτία διανομής τροφίμων σε έξι εκατομμύρια οικογένειες, τα οποία τους επιτρέπουν να εξασφαλίζουν κάθε μήνα τα βασικά είδη διατροφής. Κατά τη συνέντευξη αυτή είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αυξήσει φέτος το ποσό που χορηγείται στα δελτία αυτά από τρία σε τέσσερα δισ. δολάρια.

Το Ιράκ διαπραγματεύεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο με τις ΗΠΑ την αγορά 18 μαχητικών F-16 για την προστασία του εναέριου χώρου του μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του 2011.

Newsbeast