7/10/10

Αθηναϊκές Πράσινες Γειτονιές - Επιτέλους!

Με αφετηρία το Αιγάλεω θα αρχίσουν να πρασινίζουν οι γειτονιές της Αθήνας. Με το πρόγραμμα Πράσινες Γειτονιές θα αναβαθμιστούν ενεργειακά κατοικίες χαμηλόμισθων οικογενειών. Αναμένεται να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνουν τα κτίρια ως και 60%!




Διαβάστε το άρθρo:
Επιχείρηση Πράσινες Γειτονιές

Από τη Δυτική Αθήνα, αρχής γενομένης από το Αιγάλεω και πιθανώς την Αγία Βαρβάρα, με σκοπό να επεκταθεί σε πλήθος άλλων επιβαρημένων περιοχών της χώρας, θα αρχίσει η εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος Πράσινες Γειτονιές που εξήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.


Το πρόγραμμα, παρόμοιο με το οποίο εφαρμόστηκε σε Βρετανία και Γερμανία, στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τόσο κτιρίων όσο και του περιβάλλοντος χώρου (πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι κ.ά) σε οικοδομικά τετράγωνα επιβαρυμένων γειτονιών, όπου διαμένουν πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Ταυτόχρονα προσφέρει μια ευκαιρία ανάπτυξης στον δοκιμαζόμενο κλάδο των κατασκευών και δεν είναι τυχαίο ότι 7 κλαδικές ενώσεις, που παρέστησαν διά των εκπροσώπων τους στη χθεσινή συνέντευξη από τους τομείς των υαλοπινάκων, τεχνικών εταιρειών, μονωτικών υλικών (πολυστερίνη), αλουμινίων, χημικών και φωτοβολταϊκών, έχουν ήδη συνάψει εθελοντικές συμφωνίες με το υπουργείο για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προσφέροντας έκπτωση ώς 50% στην τιμή των παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών.

«Επιλέξαμε τετράγωνα και όχι διάσπαρτα κτίρια, γιατί θέλουμε ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα για να το αξιοποιήσουμε μελλοντικά και γι΄ άλλα σχέδια, για παράδειγμα σε χωριά ή σε λιμάνια", είπε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν και άλλοι κοινοτικοί πόροι για παρόμοιες δράσεις.

Το πρόγραμμα προκηρύσσεται εντός των ημερών και όσοι δήμοι της Δυτικής Αττικής ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για οικοδομικά τετράγωνα, εφόσον τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια: να κατοικούνται από πολίτες με χαμηλό εισόδημα, να προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας και νέα έργα πρασίνου, να υπάρχει αποδοχή κατοίκων και δημοτικών αρχών και οι κατασκευές να είναι όσο πιο τυποποιημένες γίνεται, ώστε να αποτελέσουν πιλότο για παρόμοιες εφαρμογές στο μέλλον. Διότι οικοδομικά συγκροτήματα με αυτά τα χαρακτηριστικά, δηλαδή ενεργειακή κατανάλωση 2,5 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Βόρειας Ευρώπης, υπάρχουν σε πάρα πολλούς δήμους της χώρας. Αλλωστε κάθε χρόνο καταναλώνουμε για θέρμανση κτιρίων πετρέλαιο αξίας 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπ. Ενέργειας Ι. Μανιάτη.

Πνοή σε εργατικές κατοικίες του Αιγάλεω
Σε πρώτη φάση επελέγησαν πειραματικά δύο οικοδομικά τετράγωνα, ένα στο Αιγάλεω (το 639, μεταξύ των οδών Ατταλείας, Λ. Μπατή, Ραιδεστού και Ρ. Φεραίου, κοντά στη συμβολή Ιεράς Οδού και Λ. Κηφισού) και ένα μικρό οικιστικό συγκρότημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται συνολικά για 70- 80 κτίρια όπου διαμένουν 300- 350 κάτοικοι, με το κόστος των παρεμβάσεων να ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ και να καλύπτεται πλήρως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον. Ειδικά στο Αιγάλεω, το επιλεγμένο τετράγωνο αφορά 4 τριώροφα κτίρια εργατικών κατοικιών, κατασκευής του ΄60, που έχουν παραχωρηθεί στους χρήστες από το υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διαθέτουν υποτυπώδεις συνθήκες θέρμανσης (5- 6 άνθρωποι συνωστίζονται σε δωμάτια των 40 τετραγωνικών χωρίς μόνωση και με θέρμανση μόνο μία σόμπα).

Στα κτίρια αυτά θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως μονώσεις, διπλά τζάμια, νέες τεχνολογίες θέρμανσης και φωτισμού, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και προηγμένα συστήματα διαχείρισης, ώστε να παρουσιάζουν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο (zero energy). «Δηλαδή όση συμβατική ενέργεια θα καίνε, ίσης ποσότητας ενέργεια θα παράγουν από ΑΠΕ, μιλάμε για οικοδομικά τετράγωνα που όμοιά τους δεν υπάρχουν στη Νότια Ευρώπη», ανέφερε ο καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης, πρόεδρος του ΚΑΠΕ, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για τις αρχιτεκτονικές μελέτες και τον προσεχή Μάιο να προκηρυχθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις τεχνικές εταιρείες που θα αναλάβουν τις παρεμβάσεις, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μεταξύ 10- 18 μηνών. Εκτιμάται ότι η ενέργεια που καταναλώνουν τα κτίρια θα μειωθεί ώς και 60%.

Τα οφέλη για τις κατασκευές είναι προφανή και αφορούν κατ΄ αρχάς την προβολή που θα έχουν όσες εταιρείες συμμετάσχουν διά των προϊόντων τους στη δράση, αφού τα έργα θα διαφημιστούν πανελλαδικά ως οι πρώτες Πράσινες Γειτονιές στην Ελλάδα.

Πηγή: Γιώργος Φιντικάκης, ΤΑ ΝΕΑ online